ISKUSTVA USVOJITELJA NAPUŠTENIH PASA

   

Pas: Jaza
Vlasnica: Snežana Ilić, veterinarski tehničar
Mačka: Bole
Vlasnica: Marija Ivanišević

Jaza - pas koji je imao sreće

Posle dve i po godine provedene u Prihvatilištu Rakovica, dobio je novi dom i novog vlasnika. Otišao je ne baš daleko, skoro bi se moglo reći - u komšiluk, a usvojila ga je Snežana Ilić, veterinarski tehničar, već 19 godina zaposlena u VU „Veterina Beograd“, koja u Resniku radi poslednje 3 godine.
Nije baš lako razgovarati sa Snežom, jer ona u odluci da usvoji napuštenog psa ne vidi ništa neobično. Gledala ge je svakodnevno na svom radnom mestu. Brinula o njemu, kao i o ostalim napuštenim psima smeštenim u Resniku pa ga je, na kraju dovela svojoj kući.
Za nekoga ko to gleda sa strane, njena odluka liči na poslastičara koji na poslu svo vreme mesi torte, pa kad dodje kući nastavi da radi to isto.
Tako i naša Sneža: i na poslu i kod kuće brine o psima.


 
Pročitajte ceo tekst...
   
   

Pas: Maks
Vlasnica:
G-đa Nevenka Hristić Valjaverić

IME MU JE MAKS I POTPUNO MU PRISTAJE

Mi se medjusobno obožavamo i od kada sam ga usvojila u akciji Veterine “Beograd” nisam se ni jednog trenutka pokajala jer je život uz psa mnogo  mnogo radosniji a kuća koja ga ima, mnogo veselija.

Maks je treći pas koga je u svoju kuću primila Nevenka Hristič Valjarević, profesorka violine u penziji. Pre njega imala je dva oštrodlaka jazavičara, ali nisu bili usvojeni iz gradskog azila, već nabavljeni kao štenad i u njenoj kući proveli su svoje živote.
 
Poređenje izmedju pasa koje je sama vaspitavala od malena i usvojenog psa koji je prethodni deo života proveo na ulici ili u azilu može biti interesantno za nju, ali i za sve koji razmišljaju da usvoje psa sa ulice.


 
Pročitajte ceo tekst...
   
   

Pas: Šica
Vlasnica:
G-đa Persida Šutaković

Kad bi znali kakvi su ulični psi ljudi bi ih više usvajali

Ne razumem one koji kažu da vole pse, ali samo rasne. Kad bi znali kakvi su ulični psi usvajali bi ih više. Pametni, imaju svoj karakter i stav i što je najvažnije  beskrajno su odani „ kaže gospodja Persida Šutaković koja je pre nešto manje od godinu i po dana usvojila psa sa ulice.
„Šica ima bar deset imena. Punih pet godina živeo je u blizini moje zgrade, ispod pešačke pasarele i svi su ga poznavali. Bio je veoma druželjubiv i nije bio agresivan. Nikada nikoga nije napao, pa su mu mnogi prilazili i deca i odrasli.  Svako ga je nazivao raznim imenima. Ja ga zovem Šica.  Kada sam ga prvi put ugledala, bacila sam mu komad pice, a on je nije ni pomirisao. Pogledao me je nekako gospodski, sa visine i od tada je Šica“ - pojašnjava gospođa Šutaković.

Sa 7 godina izgleda kao mladić
Sa 7 godina izgleda kao mladić

 
Pročitajte ceo tekst...
   
   

Pas: Džeki
Vlasnica: moja baka

BAKA I NJENO DRUŠTVO

Moja baka ima 84 godine.
Živi na selu..sama.
Posle smrti mog deke (2008. godine) pala je u depresiju.
Nije znala kako će sama...
Baš, u to vreme, izvukli smo nekoliko pasa iz zaječarskog šinteraja koji više ne postoji.
Udomili smo petoro, a Džekija nismo znali gde ćemo.
Rešila sam da joj poklonim njega.
Posle par dana, kada sam je pozvala, u njenom glasu sam čula promenu.
Bila je nekako... veselija.
 


 
Pročitajte ceo tekst...