POČELA BESPLATNA VAKCINACIJA I ČIPOVANJE VLASNIČKIH PASA U BEOGRADU

02. avgust 2011.

Sekretarijat za komunalne i stambene poslove potpisao je ugovore sa veterinarskim organizacijama, koje su na osnovu javnog poziva dobile sredstva za sprovođenje mera stimulacije prve vakcinacije i trajnog obeležavanja mikročipom vlasničkih pasa, kao i za sterilizaciju ženskih jedinki. Građani će na ovaj način moći da besplatno vakcinišu i čipuju svoje kućne ljubimce, a takođe deo troškova sterilizacije biće dotiran iz gradskog budžeta.

Brojne veterinarske ordinacije u Beogradu obaviće potpuno besplatno prvu vakcinaciju i čipovanje pasa, bez obzira na njihovu starost. Za ove potrebe obezbeđeno je 10.000 vakcina i 18.000 mikročipa. Uz zakazivanje biće obavljeno i 2.000 sterilizacija ženki, što će se iz gradskog budžeta dotirati sa pet hiljada dinara po jednoj sterilizaciji.

Spisak veterinarskih organizacija, sa adresama gde se nalaze, može se pogledati na sajtu grada Beograda www.beograd.rs, u rubrici Gradske aktuelnosti.

 

    

 

OVLAŠĆENI VETERINARI JKP „VETERINA BEOGRAD“ RADNO NA 29. BEOGRADSKOM MARATONU

18. april 2016.

OVLAŠĆENI VETERINARI JKP „VETERINA BEOGRAD“ RADNO NA 29. BEOGRADSKOM MARATONU

 

S 'obzirom da je Beogradski maraton već drugu godinu pet frendli manifestacija u maratonu učestvuju i vlasnici kućnih ljubimaca sa svojim kucama.

U okviru Trke zadovoljstva bila je organizovan i Šetnja odogovornih vlasnika pasa, kako bi se promovisalo odgovorno vlasništvo i human odnos prema životinjama.

Ekipa ovlašćenih veterinara JKP „Veterina Beograd“ tom prilikom obavila je kontrolu 40 pasa koji su učestvovali u Šetnji sa svojim vlasnicima.

Svi vlasnički psi koji su učestvovali u maratonu bili su uredno čipovani i vakcinisani, kako inače i procedura nalaže, istakli su ovlašćeni veterinari.

Sve je proteklo u najboljem redu, a i vreme je poslužilo da se vlasnici pasa prošetaju sa svojim najboljim prijateljima i da na taj način zabeleže učećše u maratonu, ako već nisu bili spremni za trke.

 

ODRŽANA REVIJA VLASNIČKIH PASA NA OPŠTINI ZVEZDARA

18. april 2016.

ODRŽANA REVIJA VLASNIČKIH PASA NA OPŠTINI ZVEZDARA UZ PODRŠKU JKP „VETERINA BEOGRAD“

 

Dino, američki staford terijer, proglašen je za najlepšeg psa na reviji vlasničkih pasa održanoj u nedelju 17. aprila u parkiću na Konjarniku (Istočna kapija) . Drugo mesto je zauzeo Fred, francuski buldog, treće Pako, pinč i četvrto mešanac, ali ne najmanje vredan- Ljuba.

 

 

Dino ima 2 godine i njegov vlasnik Admir preuzeo je trofej za prvo mesto, koje je zasluženo dobio njegov ljubimac. Takođe sponzor događaja Nestle Purina darovala je hranu za pobednika, kao i za druge učesnike.

 

JKP „Veterina Beograd“ je učestvovala u reviji, tako što su članovi žirija, pored predstavnika opštine Zvezdara, bili iz redova Veterine Beograd- veterinarka i direktor.

Paralelno sa revijom održana je i akcija usvvajanja napuštenih pasa iz gradskih prihvatilišta. Pet kuca je to prilikom izvedeno na usvajanje, ali na žalost, ovog puta nisu pronašli nove vlasnike.

 

Nadamo se da će u skorije vreme na nekoj od sledećih akcija oni pronaći svoj novi dom i pozivamo sve zainteresovane da se na sajtu JKP „Veterina Beograd“ informišu o načinima i uslovima usvajanja napuštenih pasa.

 

PRIHVATILIŠTE U RESNIKU UGOSTILO UČENIKE

13. april 2016.

 

PRIHVATILIŠTE U RESNIKU UGOSTILO UČENIKE CHRATWELL INTERNACIONALNE ŠKOLE

 

Prihvatilište u Resniku u sredu 13. aprila posetili su i đaci Chartwell internacionalne škole. Naime u organizaciji škole jedan deo novca koji su učenici sakupili namenili su kupovini hrane i pribora (igračke, korpe...) za napuštene pse.

 

 

 

Mila, Dila, Ana, Rakel i Imamat su u ime ostalih učenika i u pratnji nastavnika obišli Prihvatilište u Resniku i predali donaciju.

 

 

Veterinari su tom prilikom odgovarali i na brojna pitanja koja su ove devojčice imale za njih. Kako se psi hrane, da li neki pobegnu, šta se onda dešava, da li ima opasnih kuca u prihvatilištu i šta je sve potrebvno da bi se jedan pas usvojilo, samo su neke od stvari koje su zanimale ove učenice.

 

Ono što im je jedino nedostajalo jeste što nisu mogle da se igraju i maze sa svakom kucom koju su videli u prihvatilištu, jer ih ima preko 1000, a poseta im je kratko trajala.

 

Zato su obećale da će se uskoro vratiti, ali u pratnji još većeg broja drugara iz škole.

 

 

BLEKI, DONA I VEŠA NAŠLI NOVI DOM

08. april 2016.

 

BLEKI, DONA I VEŠA NAŠLI NOVI DOM

    Štene Bleki, mešanac star 3 meseca, retriverka Dona, stara godinu i po i štene mešanac vižle, ženka stara 3 meseca Veša pronašli su svoj novi dom. Oni su udomljeni tokom akcije usvajanja napuštenih pasa iz gradskih prihvatilišta koju su zajednički organizovali JKP „Veterina Beograd“ i opština Čukarica.

 

U četvrtak 07.04. svi zainteresovani sa opštine Čukarica imali su priliku da u parku Banovo Brdo vide i usvoje neku od napuštenih kuca iz prihvatilišta JKP „Veterina Beograd“. Oni su tom prilikom dobili informacije o aktivnostima Veterine Beograd, kao i sve potrebne veterinarske savete za negu kućnih ljubimaca.

 

    U ovu akciju uključila se i opština Čukarica kako bi dala doprinos u podizanju svesti o odgovornom vlasništvu i motivisala što više ljudi na usvajanje napuštenih životinja, rekao je predsednik opštine Srđan Kolarić.

 

Gradski sekretarijat za stambeno komunalne poslove i JKP „Veterina Beograd“  nastavljaju i u narednom periodu da u saradnji sa drugim beogradskim opštinama organizuju akcije ovog tipa, poručio je direktor Veterine Beograd Budimir Grubić.

 

ŠKOLARCI U POSETI PRIHVATILIŠTU U RESNIKU

05. april 2016.

 

  ŠKOLARCI U POSETI PRIHVATILIŠTU U RESNIKU

 

 

  Nakon prošlonedeljne posete vrtića „Maca“ Prihvatilištu u Zemunu,  danas su učenici dva odeljenja  četvrtog razreda OŠ „Ivo Andrić“ u pratnji nastavnika i direktora škole posetili Prihvatilište u Resniku.

    Oko 50-tak dece družili su se sa napuštenim kucama i upoznali  sa njihovim životom u prihvatilištu i tom prilikom poklonili hranu za pse.

   - Ovo je pravi primer kako da se od najranijeg doba upoznate sa napuštenim životinjama i shvatite koliko je važno da im obezbedite topli dom, ukoliko za to imate uslova- rekla je nastavnica Katarina Gacin. Mnogi od mojih đaka imaju želju za tim, ali naravno potrebna je dozvola roditelja i prevashodno uslova, što podrazumeva da imate prostora i budete odgovorni prema usvojenoj životinji- istakla je učiteljica.

   

 

 

Direktor JKP „Veterina Beograd“ Budimir Grubić istakao je važnost ovakvih akcija i nameru Sekretarijata za stambeno komunalne poslove da kroz ove posete što više upozna javnost o odgovornom vlasništvu i motiviše na usvajanje napuštenih pasa.- To je nešto što treba raditi od malih nogu- poručio je direktor Veterine Beograd.

     Veterinari su deci kroz obilazak prihvatilišta približili svoje zanimanje, a u razgovoru su im objasnili kako izgleda jedan dan kuca u prihvatilištu, kako ih leče, hrane i vode računa o higijeni pasa.

     

 

 

Većina dece želela je da usvoji neku od napuštenih kuca, ali kako su rekli, za to im je potrebna dozvola roditelja.- Ne mogu da imam psa, jer živimo u stanu, ali kada budem živela sama, sigurno ću neku od ovih kuca usvojiti - rekla je jedna od učenica. Svima im je naravno pas jedna od omiljenih životinja.

    Direktor škole Milan Pašić najavio je nastavak zajedničkih akcija sa Veterinom Beograd u cilju informisanja što većeg broja dece.

    Sekretarijat za stambeno komunalne poslove planira da nastavi i ubuduće sa ovakvim posetama, kako bi se što više dece u ranom uzrastu upoznali sa odgovornim vlasništvom i motivisali na usvajanje napuštenih pasa.

   

 

Vrtić "Maca"

30. mart 2016.

Vrtić „Maca“ u poseti Prihvatilištu u Zemunu

 

 

Deca iz vrtića „Maca“ predškolske ustanove „Sima Milošević“ iz Zemuna posetila su Prihvatilište za napuštene pse u Zemunu.

 

 

       Desetak dece uzrasta 4, 5 godina družila su se sa napuštenim kucama, a najviše, kako i odgovara njihovom uzrastu, sa štencima.

 

Kako kaže vaspitačica Mira-nažalost zbog čestih prehlada u ovom periodu nisu sva zainteresovana deca mogla da posete prihvatilište ovom prilikom, pa ostaje da druženje organizujemo makar još jednom.

 

Iako dolaze iz vrtića „Maca“ njihove omiljena životinja je kuca, kažuAndrea, Vasilije, Ana i Una. Oni i njihovi drugari imali su priliku da saznaju i šta je to veterinar, čime se bavi, kao i koliko je važno da se ovim napuštenim kucama pronađe novi dom i da se vole, čuvaju, kao i da se vlasnici kućnih ljubimaca odgovorno ponašaju.

 

Udomljavanje napuštenih pasa na Tašmajdanu

27. mart 2016.

PET PASA IZ GRADSKIH PRIHVATILIŠTA PRONAŠLI NOVI DOM U AKCIJI UDOMLjAVANjA NAPUŠTENIH PASA IZ GRADSKIH PRIHVATILIŠTA

 

          U subotnjoj akciji udomljavanja napuštenih pasa iz beogradskih prihvatilišta u parku za pse na Tašmajdanu pet pasa je dobilo svoje nove vlasnike i topli dom. Čitav događaj je organizovala Veterina Beograd uz podršku Sekretarijata za stambeno komunalne poslove i Grada, kao i Kinološko sportskog kluba “Singidunum”, a jedan od promotera čitavog događaja bio je i gradonačelnik Siniša Mali.Tim povodom predstavio se i Agiliti klub (Kinološko sportski klub „Singidunum“) organizovanjem javnog časa i takmičenjem pasa što je predstavljalo zabavnu rekreaciju koja psima, ali i njihovim vlasnicima obezbeđuje vežbu i uspostavljanje ravnoteže fizičkih sposobnosti i duha.

 

         Zara (šarplaninka, stara godinu i po), Maks (mešanac od godinu i po), Tigar (godinu i po star staford), kao i štenci Mimi (mešanac vižle) i Strela (mešanac staforda) zamenili su prihvatilište novim domom, jer su ih građani udomili tokom akcije usvajanja napuštenih pasa. Svakom usvojiocu sponzor Nestle Purina darovala je hranu za pse.

 

          Gradonačelnik je istakao da je cilj akcije afirmacija odgovornog vlasništva, kao i udomljavanje pasa koji su trenutno u prihvatilištu grada Beograda i tom prilikom pozvao Beograđane da se priključe ovakvim aktivnostim tokom cele godine kako bi što veći broj pasa dobio svog vlasnika i bolje uslove za život.

 

         Gradonačelnik je podsetio da je od početka prošle godine više od 550 napuštenih pasa našlo svoje vlasnike. On je istakao da smo plemeniti onoliko koliko pomažemo drugima, posebno životinjama, jer ljubav koju dobijamo od njih, a i pružamo im, čini nas boljim ljudima.

 

         Grad namerava da nastavi organizovanje akcija udomljavanja napuštenih pasa, a u planu su i nove aktivnosti JKP „Veterina Beograd“- obeležavanje napuštenih pasa specijalnim trakama, koji su prošli Program obeležavanja, vakcinacije i sterilizacije, čime će se odvojiti psi koji su prošli program od onih koji nisu i samim tim uštedeti vreme i smanjiti troškovi.

 

        Ova akcija samo je jedna u nizu, pored redovnih mera sterilizacije, čipovanja i vakcinacije napuštenih pasa koju Veterina Beograd primenjuje već duže vreme, a treba da pomogne u rešavanju problema napuštenih pasa i ima dva osnovna cilja- da istakne odgovorno vlasništvo, kao i da promoviše udomljavanje napuštenih pasa. Organizujući agiliti takmičenje u okviru akcije istakla se i jaka socijalna veza čoveka i psa koja postoji od davnina. Prezentacijom ovog sporta upravo se promovisala ta veza i pokazalo kako se na najlepši način povezuju ljudi, životinje i priroda. 

 

 

 

   

Akcija usvajanja napuštenih pasa

24. mart 2016.

AKCIJA USVAJANjA NAPUŠTENIH PASA IZ GRADSKIH PRIHVATILIŠTA JAVNO KOMUNALNOG PREDUZEĆA „VETERINA BEOGRAD“ UZ PODRŠKU KINOLOŠKO SPORTSKOG KLUBA „SINGIDUNUM“

 

               U akciju odgovornog vlasništva i usvajanja pasa koju organizuje JKP „Veterina Beograd“ uz podršku Grada Beograda uključuje se i sportski Agility klub “Singidunum” koji će prezentovati takmičenje i službe poslušnosti sa psima iz svog kluba. U subotu 26.03 u 11 u ograđenom delu za slobodno šetanje kućnih ljubimaca u Tašmajdanskom parku održava se akcija usvajanja napuštenih pasa iz gradskih prihvatilišta uz prezentacija agilit javnog časa i takmičenje pasa.

Tom prilikom 10 napuštenih kuca čekaće na svog novog vlasnika, dok će zainteresovani građani mođi da se upoznaju i sa agilitijem. To takmičenje predstavlja prezentaciju veštine pasa u savlađivanju prepreka prema zadatom redosledu. Agilit javni čas i takmičenje pasa predstavlja zabavnu rekreaciju koja psima, ali i njihovim vlasnicima obezbeđuje vežbu i uspostavljanje ravnoteže fizičkih sposobnosti i duha.

           Kao takvo agilit takmičenje predstavlja i jedan od veoma efikasnih načina socijalizacije pasa, ali i aktivni odnos između ljudi i životinja koje ih dovodi u sklad.

          Učesnike takmičenja kao i sve zainteresovane građene koji će prisustvovati događaju u ime Grada pozdraviće gradonačelnik Siniša Mali, zamenik gradskog sekretara za stambeno komunalne poslove Vojin Vučićević i direktor JKP „Veterina Beograd“ Budimir Grubić, kao i ostali predstavnici predstavnici Veterine Beograd ,treneri i članovi Agility kluba “Singidunum”, ali i predstavnici NVO koji na ovaj način pružaju podršku smanjenju populacije napuštenih pasa u gradu. Takođe podršku pruža i Purina Nestle koja će svakom novom vlasniku pokloniti hranu za pse.

Ova akcija je samo jedna u nizu, pored redovnih mera sterilizacije napuštenih pasa koju Veterina Beograd primenjuje već duže vreme, a treba da pomogne u rešavanju problema napuštenih pasa i ima dva osnovna cilja- da istakne odgovorno vlasništvo, kao i da promoviše udomljavanje napuštenih pasa. Organizujući ovo takmičenje u okviru akcije ističe se i jaka socijalna veza čoveka i psa koja postoji od davnina. Prezentacijom ovog sporta upravo se promoviše ta veza i pokazuje kako se na najlepši način povezuju ljudi, životinje i priroda. 

         U javnim časovima Agilit kluba učestvuju i rasni i psi mešanci, pa ovaj klub svojim delovanjem promoviše i usvajanje i poednak tretman svih vrsta pasa.

UDRUŽENJE “KLEMPA”

10. mart 2016.

UDRUŽENJE “KLEMPA” I LJUBITELJI ŽIVOTINJA POSETILI PRIHVATILIŠTE U ZEMUNU

Članovi Udruženja “Klempa” i ostali ljubitelji životinja posetili su Prihvatilište
u Zemunu u okviru nedeljne akcije posete gradanstva prihvatilištima u Zemunu i Resniku.
Pojedini posetioci prvi put su imali priliku da se informišu i vide kako izgleda život
napuštenih pasa u jednom od gradskih prihvatilišta. Članove su pored v.d.
direktora Budimira Grubica o detaljima svakodnevnog funkcionisanja prihvatilišta
upoznali i rukovodioci i veterinari samog prihvatilišta u Zemunu.
Predstavnici Veterine Beograd upoznali su prisutne i sa detaljima Odluke o držanju kucnih ljubimaca,kao i o svim ostalim detaljima koje su ih zanimili. Zainteresovani gradani, ljubitelji životinja, ponovo su naglasila znacaj usvajanja napuštenih pasa i pozvali gradane da to i ucine ukoliko imaju mogucnosti.

Prihvatilište Zemun trenutno ima 1149 pasa i štenaca.

 

       

Arhiva ...

  D D D

  TRAŽE IH VLASNICI

  ISKUSTVA USVOJITELJA

  KAKO DA IH ČUVATE (saveti)