POČELA BESPLATNA VAKCINACIJA I ČIPOVANJE VLASNIČKIH PASA U BEOGRADU

02. avgust 2011.

Sekretarijat za komunalne i stambene poslove potpisao je ugovore sa veterinarskim organizacijama, koje su na osnovu javnog poziva dobile sredstva za sprovođenje mera stimulacije prve vakcinacije i trajnog obeležavanja mikročipom vlasničkih pasa, kao i za sterilizaciju ženskih jedinki. Građani će na ovaj način moći da besplatno vakcinišu i čipuju svoje kućne ljubimce, a takođe deo troškova sterilizacije biće dotiran iz gradskog budžeta.

Brojne veterinarske ordinacije u Beogradu obaviće potpuno besplatno prvu vakcinaciju i čipovanje pasa, bez obzira na njihovu starost. Za ove potrebe obezbeđeno je 10.000 vakcina i 18.000 mikročipa. Uz zakazivanje biće obavljeno i 2.000 sterilizacija ženki, što će se iz gradskog budžeta dotirati sa pet hiljada dinara po jednoj sterilizaciji.

Spisak veterinarskih organizacija, sa adresama gde se nalaze, može se pogledati na sajtu grada Beograda www.beograd.rs, u rubrici Gradske aktuelnosti.

 

    

 

Uništavanje osa i stršljenova na Kalemegdanu

09. avgust 2014.

Služba za DDD (dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju) Veterinarske ustanove “Veterina Beograd” je u subotu 09. 08. 2014. na Kalemegdanu obavila dezinsekciju u cilju uništavanja osa i stršljenova.  Krov Zavoda za zaštitu spomenika Srbije bio je glavno mesto na kojem su rojevi ovih insekata formirali svoja mnogobrojna gnezda.  Kontrola njihovog prisustva na Kalemendanu ukazala je i na druga staništa, pa je ovom prilikom dezinsekcija obuhvatila i te lokacije najvećeg beogradskog parka.

Naša služba DDD se bavi uklanjanjem osa i drugih štetnih insekata i glodara na celoj teritoriji Beograda i to najsavremenijim sredstvima a u skladu sa  HACCP standardima.

Ukoliko imate problema sa insektima, miševima i ostalim napasnicima pozovite Službu komunalne zoohigijene “Veterine Beograd” na telefon 011/3293-099. Mi smo tu da vaš problem efikasno rešimo!
 

VU “Veterina Beograd” u humanitarnom fudbalskom meču za pomoć ugroženima iz poplavljenih krajeva

11. jun 2014.

Humanitarni fudbalski meč između čelnika grada Beograda i ekipe filma „ Montevideo“ održan je danas u 17 časova na stadionu “Voždovac”  (TC Stadion). Humani meč za ugrožene poplavama okončan je rezultatom 4:3 u korist ekipe “Montevidea”.


Ulaz za sve posetioce bio je slobodan, a humanitarni deo ove utakmice zasnivao se na slanju sms poruke na broj 1003, a sav prihod je namenjen ugroženima u nedavnim poplavama.


Pored brojnih Beograđana i VU “Veterina Beograd” takođe je učestvovala u ovoj akciji,  a zaposleni su slanjem poruke na broj 1003 dali doprinos  u pomoći ugroženima iz poplavljenih područja.
 

Saopšetenje za javnost - pas u šahtu

17. april 2014.

Saopštenje VU „ Veterina  Beograd“

Povodom poslednjeg slučaja spasavanja šteneta iz šahte u blizini Centra Sava, VU „Veterina Beograd“ prvenstveno želi da zahvali Sari Blagojević  koja je na ličnom primeru pokazala kako treba da izgleda pravi suživot ljudi i životinja u gradskim sredinama. Takođe veliki deo posla obavile su i naše kolege iz “Beogradskog vodovoda i kanalizacije”.
VU „Veterina Beograd“  međutim želi da kroz ovaj primer još jednom objasni svim građanima Beograda koje su njene nadležnosti, kao i obaveze, a s’ obzirom da se u ovakvim situacijama građani prvenstevno obraćaju Komunalnoj zoohigijeni, jednoj od Službi u sastavu VU „Veterina Beograd“.
VU „Veterina Beograd“ zadužena je za zbrinjavanje napuštenih životinja na javnim površinama. Svakodnevno se radnici Komunalne zoohigijene susreću sa različitim problemima  koji se odnose kako na životinje, tako i na naše sugrađane. U pomenutom slučaju radnici Zoohigijene odazvali su se na poziv gradskog Centra za obaveštavanje i uzbunjivanje , kao i na poziv Sare Blagojević i izašli na teren. Na terenu su kontaktirali kolege iz Beogradskog Vodovoda, s obzirom da je štene bilo zaglavljeno u šahtu, a da naši radnici nemaju niti ingerencije , niti sredstva da isti otvaraju, jer su u nadležnosti JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“. Međutim i pored toga  pokazali su dobru volju i pokušali  da otvore šaht, ali nisu uspeli.  Nakon sat vremena koje su proveli na terenu, a kako su imali obaveze u drugom delu Novog Beograda,  radnici Komunalne zoohigijene su otišli na teren i ponudili da nakon intervencije Beogradskog vodovoda i kanalizacije dođu i izvade štene, ali poziv nije usledio.

UPOZNAJ NAJBOLJEG PRIJATELJA - Edukacija učenika 4. razreda osnovnih škola u Beogradu

19. februar 2014.

Edukacija učenika 4. razreda osnovnih škola u Beogradu
o odgovornom vlasništvu i humanom odnosu prema životinjama

Sektor zoohigijene Sekretarijata za komunalne i stambene poslove Grada Beograda pokrenuo je edukativni program „Odgovorno vlasništvo i prevencija ujeda pasa“ u cilju razvijanja ljubavi, ali i odgovornosti prema životinjama, boljeg poznavanja ponašanja pasa, a time i prevencije potencijalnih incidenata. Na ovaj način, značajno se pojačava edukativna komponenta Kampanje odgovornog vlasništva i usvajanja pasa „Najbolji prijatelj“, kao jedan vid sprovođenja Strategije za smanjenje broja nevlasničkih pasa na teritoriji grada Beograda.

Edukativni program realizuje se u saradnji i uz podršku još dva gradska sekretarijata - Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu i Sekretarijata za zdravstvo na specijalnim časovima namenjenim učenicima 4. razreda osnovnih škola u Beogradu. Predavanja će držati stručni edukatori VU „Veterina Beograd“, a učenicima će biti podeljen i edukativni materijal o odgovornom vlasništvu.

U prvoj, pilot-fazi, časovi su bili realizovani u 5 beogradskih osnovnih škola krajem prošlog polugođa i naišli su na izuzetan prijem kod učenika i njihovih nastavnika. Kao što je predviđeno edukacija se nastavlja i u ovom, drugom polugođu, sada sistematski sa ciljem da se edukacija održi u svim školama na teritoriji grada Beograda.

Program se sprovodi u skladu sa preporukama Svetskog društva za zaštitu životinja - WSPA, i Svetske zdravstvene organizacije - WNO, koje ukazuju da su ovakvi vidovi edukacije važan činilac povećanja stepena humanizacije odnosa prema životinjama, ali i moćan mehanizam za povećanje stepena odgovornog vlasništva i usvajanja pasa, te tako i za umanjenje populacije nevlasničkih tzv. pasa lutalica.

Edukacija učenika 4. razreda osnovnih škola u Beogradu o odgovornom vlasništvu i humanom odnosu prema životinjama

18. februar 2014.

Posle uspešno realizovanog pilot projekta u decembru prošle godine, Sektor zoohigijene Sekretarijata za komunalne i stambene poslove pokreće edukativnu kampanju „Odgovorno vlasništvo i prevencija od ujeda pasa“.

Edukacija će u ovoj fazi obuhvatiti učenike 4.razreda osnovnih škola u Beogradu, a realizuje se u saradnji sa Sekretarijatom za obrazovanje i dečiju zaštitu i Sekretarijatom za zdravstvo.

Cilj edukacije je razvijanje ljubavi, ali i odgovornosti prema životinjama, poznavanje ponašanja pasa, a time i prevencija potencijalnih incidenata.

Na ovaj način, značajno se pojačava edukativna komponenta Kampanje odgovornog vlasništva i usvajanja pasa „Najbolji prijatelj“, kao jedan vid sprovođenja Strategije za smanjenje nevlasničkih pasa na teritoriji grada Beograda.

Serijal specijalnih časova u ovom polugodištu počinje u OŠ „Drinka Pavlović'', Kosovska 19,  u sredu, 19.  februara 2014. godine,  u 11.45 časova.

Edukaciju će realizovati predavači, doktori veterine VU „Veterina Beograd“ u saradnji sa Sekretarijatom za komunalne i stambene poslove - Sektor zoohigijene.

Događaju će prisustvovati:
•    Gradski sekretar za komunalne i stambene poslove - Slobodan Stanojević
•    pomoćnik sekretara za Sektor zoohigijene - Branko Jelčić
i
specijalni gosti, prijatelji kampanje „Najbolji prijatelj“
•    Tamara Dragičević, glumica
•    Aleksa Jelić, plesni igrač i pevač

Praznična akcija usvajanja štenaca

26. decembar 2013.

”NAJBOLJA NOVOGODIŠNJA ODLUKA”

Novogodišnji praznici predstavljaju vreme darivanja, ali i donošenja ličnih odluka koje bi u godini pred nama život učine lepšim, pa je Sektor zoohigijene Sekretarijata za komunalne i stambene poslove odlučio da baš zato i ove godine organizuje akciju usvajanja pasa i u predprazničkim danima.

Uz poruku „Najbolji prijatelj je najbolja novogodišnja odluka“ tradicionalno usvajanje štenaca iz beogradskih azila biće organizovano u petak 27. decembra od 16.00 do 18.00 sati u centralnom holu TC Delta Siti na Novom Beogradu.

Svi štenci koji će biti ponuđeni na usvajanje prošli su neophodni tretman, čipovanje i sve potrebne prve vakcinacije.

Ovo će biti i prilika da građani od veterinara i stručnih lica VU „Veterina Beograd“ dobiju i sve druge savete i informacije o odgovornom vlasništvu, lekarskoj nezi i drugim vidovima brige o psima.

Početku praznične akcije usvajanja pasa prisustvovaće i pomoćnik gradskog sekretara za stambeno komunalne poslove za sektor zoohigijene - Branko Jelčić, kao i prijatelji kampanje - predstavnici Purina Nestle i Rojal Vet-a.

Započeo program edukacije učenika beogradskih škola o odgovornom vlasništvu i humanom odnosu prema psima „Upoznaj najboljeg prijatelja“

16. decembar 2013.

Sekretarijat za komunalne i stambene poslove Grada Beograda - Sektor zoohigijene uz podršku Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu i Sekretarijata za zdravstvo pokrenuo je danas edukaciju učenika 4. razreda beogradskih osnovnih škola o odgovornom vlasništvu i prevenciji od ujeda pasa. Prvo od deset planiranih predavanja održano je na zajedničkom času četvrtih razreda u beogradskoj OŠ  „Mihailo Petrović Alas“. Prva faza edukacije će se sprovoditi od 16. do 20. decembra i biće nastavljena u drugom polugodištu.
Sprovođenjem edukacije očekuje se da će porasti znanje i razumevanje kod mladih, a pre svega kod učenika obuhvaćenih edukacijom o svim temama važnim za pitanje odgovornog vlasništva i usvajanja pasa. Ovaj program teži da utiče na uspostavljanje boljeg odnosa prema životinjama, razumevanja njihovih potreba i ponašanja, a time i da poveća stepen odgovornog vlasništva. Cilj je senzibilisanje učenika po pitanju problema zlostavljanja i napuštanja pasa i mačaka, prevencija incidenata (napada pasa) i dalje prenošenje stečenog znanja na vršnjačku grupu i porodicu. Edukaciju sprovode stručni edukatori - doktori veterine VU „Veterina Beograd“.
Na prvom času učenike su pozdravili gradski sekretar za stambene i komunalne poslove Slobodan Stanojević, pomoćnik sekretara za poslove zoohigijene Branko Jelčić i prijatelji kampanje i veliki ljubitelji pasa glumica Tamara Dragičević i pevač Aleksa Jelić...

Delta fondacija donirala hranu za napuštene pse iz gradskih prihvatilišta u okviru VU „Veterina Beograd“

09. decembar 2013.

Donacijom od oko 900 kg hrane za pse i mačke Delta Fondacija, u saradnji sa Delta DMD, započela je kontinuiranu donaciju u hrani gradskim prihvatilištima u okviru VU “Veterina Beograd”. Reč je o hrani koja je oštećena tokom transporta, a namenjena je maloprodajnim obejektima.
Prva od  planiranih donacija u iznosu od oko 580 hiljada dinara isporučena je Prihvatilištu u Rakovici, odakle će se,  prema potrebi, distribuirati i u ostala gradska prihvatilišta.
U okviru VU “Veterina Beograd” nalazi se 5 prihvatilišta za smeštaj preko 3000 napuštenih pasa,a trenutno su kapaciteti skoro popunjeni.
Delta fondacija nastaviće i u narednom periodu donaciju na mesečnom nivou.

Završen Sajam udomljavanja

05. oktobar 2013.

NAJBOLJI PRIJATELJI PASA I MAČAKA

Jedanaest umiljatih napuštenih kućnih ljubimaca pronašlo je dom, a stotine građana dobilo je traženi veterinarski savet na Sajmu udomljavanja pasa i mačaka na platou kod Hrama Svetog Save i tokom jesenje kampanje „Najbolji prijatelj“.
 
Sajam je predstavljao i završnicu ovogodišnjeg jesenjeg dela Kampanje odgovornog vlasništa i uvajanja pasa „Najbolji prijatelj“. Pored predstavnika Sektora zoohigijene Grada i VU „Veterina Beograd“, na Sajmu su učestvovala i udruženja „Alfa“, „Feniks“, „Nada za životinje Riska“, „Beta“ i „Humano društvo iz Obrenovca“ kao i prijatelji kampanje kompanije Purina Nestle, Rojal Vet, Triksi i Veterinarski zavod Subotica koji su svim udomiteljima darivali hranu i opremu za kućne ljubimce.
 
Branko Jelčić, čelni čovek Sektora zoohigijene Grada ističe da je u protekle tri godine kampanja „Najbolji prijatelj“ dala izuzetne rezultate jer je broj pasa iz prihvatilišta koje su građani usvojili utrostručen, broj napuštenih pasa i incidenata smanjen što ukazuje na i podizanje svesti o odgovornom vlasništvu.
 
„Ovim Sajmom udomljavanja koji smo organizovali u saradnji sa udruženjima za zaštitu životinja, želeli smo da dodatno ojačamo saradnju sa ljudima koji kroz organizacije civilnog društva daju doprinos humanom rešenju pitanja napuštenih malih životinja, ali i izgradnji boljeg društva“. - kaže Jelčić i zahvaljuje svim Beograđanima koji učešćem u ovakvim akcijama šire ljubav prema životinjama i svest o značaju odgovornog vlasništva.
 
„Godinama brinem se o psima i verujte da je pola sata dovoljno da provedete sa njima i da se više nikada ne odvojite od njih. Za uzvrat sam dobila neizmernu ljubav, zato pozivam sve koji su u mogućnosti da se priključe ovakvim akcijama. Takođe drago mi je da zajedno sa Gradom radimo na udomljavanju napuštenih kuca i maca“ rekla je predstavnica udruženja „Nada za životinje Riska“ na današnjoj akciji.
 
Svi oni koji žele da udome psa, a nisu to učinili na Sajmu udomljavanja uvek mogu da se jave dežurnoj službi VU „Veterina Beograd“ ili svog ljubimca potraže na sajtu www.veterinabeograd.rs
 

POVODOM SVETSKOG DANA ŽIVOTINJA U NEDELJU SAJAM UDOMLJAVANJA PASA

04. oktobar 2013.

Sektor zoohigijene Sekretarijata za komunalne i stambene  poslove Beograda u nedelju, 6. oktobra, organizuje prvi Sajam udomljavanja pasa zajedno sa udruženjima za zaštitu životinja i u saradnji sa kompanijama koje se bave hranom i opremom za domaće životinje. Sajam će biti još jedna prilika da Beograđani pokažu svoju humanost i ljubav prema životinjama, kao i da dobiju korisne savete i poklone za svoje ljubimce i nove prijatelje.

Ideja ovakvog Sajma je da se iskažu zajednički napori Grada i udruženja koja brinu o životinjama na rešavanju pitanja zbrinjavanja pasa i mačaka bez vlasnika, ali i na širenju svesti o odgovornom vlasništvu.

Sajam će se održati u nedelju, 06. oktobra, 2013.
 od 12.00 do 14.00 sati,
 ulaz u park kod Hrama Svetog Save

Sajmom udomljavanja završava se jesenji deo Kampanje odgovornog vlasništva i usvajanja pasa „Najbolji prijatelj“ koja je usmerena na buđenje svesti o odgovornom vlasništvu i humane potrebe za pružanjem utočišta psima.

Na Sajmu udomljavanja pasa prisustvovaće:
Pomoćnik sekretara za komunalne poslove za sektor zoohigijene - Branko Jelčić
Udruženja: „Alfa“, „Nada za životinje“, „Beta“, Humano društvo Obrenovca i „Feniks“
Prijatelji kampanje „Najbolji prijatelj“: Purina Nestle, Royal Canina, Trixie i Veterinarski zavod Subotica.

Pozivamo sve Beograđane, ljubitelje pasa i mačaka da dođu i usvoje novog prijatelja i time  pokažu svoju humanost i brigu,a medije da izveštavanjem o ovom događaju daju svoj doprinos u zbrinjavanju životinja.

Arhiva ...

  D D D

  TRAŽE IH VLASNICI

  ISKUSTVA USVOJITELJA

  KAKO DA IH ČUVATE (saveti)

 

Kampanja „Najbolji prijatelj“ ima za cilj da građanima život, čiji su sastavni deo i psi, učini bezbednijim, ugodnijim i lepšim. Ovo važi kako za one koji imaju sopstvene pse, tako i za sve ostale građane.

Kampanja „Najbolji prijatelj“ zato je usmerena na buđenje svesti o odgovornom vlasništvu i humane potrebe za pružanjem utočišta psima - usvajanjem.

Pridružite se. Lepo je biti najbolji prijatelj.


detaljnije.....