LAT ĆIR

10 ВЕТЕРИНАРСКИХ САВЕТА ЗА ШТО БОЉЕ ЗДРАВЉЕ ВАШИХ ЉУБИМАЦА

1. Заштита од паразита

Веома је битно да Ваши љубимци буду редовно третирани против паразита, како унутрашњих, тако и спољних. Цревни паразити су веома често присутни у дигестивном тракту младих јединки и могу озбиљно угрозити здравље Вашег љубимца. Такође, веома је важно напоменути да су неке врсте паразита паса и мачака зоонозе, што значи да се могу пренети на људе, па тако редовним чишћењем штитите и Ваше здравље.

Буве представљају најчешћи проблем на нашим просторима. Оне могу довести до дерматолошких проблема у виду чешања, губитка длаке и промена на кожи као што су црвенило и ране. Такође, буве су прелазни домаћини за неке врсте цревних паразита, па Ваш љубимац ризикује да се зарази ако прогута буву.

Крпељи су такође велики проблем. Врло често су носиоци обољења која могу бити смртоносна за псе. Треба напоменути и да је на нашим просторима присутна и дирофилариоза (срчани црв) коју најчешће преносе комарци.

2. Вакцинација против инфективних болести

Иако вакцинација против инфективних болести није обaвезна по закону, апсолутнa препорука сваког ветеринара је да Вашег љубимца заштитите од ових болести правилном вакцинацијом.

За псе су ове вакцине обично поливалентне и садрже заштиту од штенећака, парвовирозе, заразног хепатитиса, и лептоспирозе. Битно је напоменути да су све ове болести присутне на нашем поднебљу, а уколико животиња оболи, лечење и потпуни опоравак су крајње неизвесни. Прва вакцина се даје у узрасту од 6 - 8 недеља, а након 4 недеље следи и ревакцинација. Битно је напоменути да треба спречити контакт штенета са другим псима док не прође цео процес имунизације.

Вакцине за мачке су обично тровалентне и садрже заштиту од панлеукопеније, калицивируса и херпес вируса. Прва вакцина је са навршених 8 недеља старости, а ревакцина је за 4 недеље.

Наша препорука је да се ове вакцине дају сваке године и када животиња порасте.

3. Микрочиповање и вакцинација против беснила

Вакцинација против беснила и микрочиповање је законска обавеза сваког власника. Нашим законом је прописано да се сваки пас и мачка морају обележити микрочипом до навршених 90 дана старости, као и да се сви пси и мачке старији од три месеца морају вакцинисати против беснила једном годишње.

Беснило је једно од најопаснијих вирусних обољења за које не постоји лек, а при том је и зооноза, тако да редовном вакцинацијом штитите и своје, а издравље Вашег љубимца.

4. Редовни прегледи

Попут људи, и кућни љубимци могу патити од хроничних обољења. Многа обољења често могу бити дуго времена без симптома и да се покажу тек када је болест већ у поодмаклом стадијуму. Најбољи начин да се ове болести открију на време или чак спрече јесу редовни прегледи код Вашег ветеринара. Рутинском анализом крви уз евентуалну помоћ још неких дијагностичких метода (ЕКГ, РТГ, ултразвук) стичемо увид у стање и функцију унутрашњих органа вашег љубимца.

5. Одржавање нормалне телесне тежине

У последње време, прекомерна телесна тежина представља све већи проблем у ветеринарској медицини. Гојазност утиче на рад мишићно-коштаног система оптерећујући га, услед чега долази до артритиса и обољења кичме. Као и код људи и код Ваших љубимаца гојазност је повезана са болестима срца и крвних судова, као и са дијабетесом.

Водите рачуна о томе колике су стварне дневне потребе вашег љубимца. Уколико Ваш љубимац не излази напоље или иде само у краће шетње, смањите му дневне оброке. Такође, битно је да избегавате давање хране мимо оброка, као и да не претерате у давању посластица које могу бити веома калоричне.

6. Стерилизација/кастрација

Уколико не желите да парите Вашег љубимца, свакако Вам препоручујемо да га што пре стерилишете/кастрирате. Уколико имате женку, а не желите потомство, стерилизација је право решење. Осим што ћете избећи нежељено потомство, стерилизација значајно умањује ризик од појаве неких врста тумора који су зависни од полних хормона.

Власници мужјака неће имати проблема са нежељеним потомством, али ризикују да им љубимац одлута за неком женком у терању и да се изгуби. Врло често долази и до жестоких окршаја између мужјака, како би се изборили за наклоност женке. Последице оваквих обрачуна могу бити лакше, када љубимац има само површинске озледе, али и веома озбиљне, понекад чак и фаталне. Битно је напоменути и да постоји велики број заразних обољења која се путем угриза могу пренети.

7. Здраво окружење

Лјубимац није предмет. Ваш љубимац свакодневно изискује Вашу пажњу и менталну стимулацију. Под овим подразумевамо редовне шетње за псе неколико пута дневно уз игру. За маце је битно обезбедити место за гребање и довољно играчака. Овакве активности доприносе одржавању мишићног тонуса Вашег љубимца, а и доприносе Вашем међусобном зближавању.

8. Нега зуба

Попут Вас и Ваш љубимац може имати проблема са деснима и зубима. Редовно одржавање оралне хигијене помоћи ће Вашем љубимцу да му зуби и десни буду здрави. На тржишту постоји значајан број препарата који помажу у спречавању појаве плака и каменца.

Уколико је до стварања каменца већ дошло, препорука је да Вашег љубимца одведете до ветеринара који ће га уклонити ултразвучним апаратом.

9. Не давати лекове за људе уколико их није преписао Ваш ветеринар

Пси и мачке имају знатно другачији метаболизам од нас, па би давање неких препарата који се користе у хуманој медицини могло бити кобно по Вашег љубимца. Најчешће (зло)употребљавани лекови су такозвани нестероидни антиинфламаторни лекови у које спадају аспирин и ибупрофен (бруфен) које власници не тако ретко дају својим љубимцима, а при том само једна доза ових препарата може изазвати обилно крварење из дигестивног тракта, са могућим трајним последицама по здравље Вашег љубимца.

Важно је напоменути да постоје препарати из хумане медицине који се повремено преписују љубимцима, али о врсти лека, као и о дози одлучује искључиво Ваш ветеринар.

10. Безбедност у возилу

Приликом кретања на пут Вашим возилом, неопходно је да попут себе, заштитите и Вашег љубимца. Уколико имате мањег пса или мачку, препорука је да их возите у транспортеру, а уколико имате великог пса, можете га сместити на задње седиште при чему би било пожељно привезати га специјалним појасом за ту сврху. Слободан љубимац у колима ремети пажњу возачу, што може довести до незгоде. Никада немојте дозволити љубимцу да се вози на предњем седишту јер се може озбиљно повредити у случају да дође до активирања ваздушних јастука. Такође, не дозволите љубимцу да се вози са главом истуреном кроз прозор, јер тако лако може испасти из возила, а може доћи и до обољења очију и ушију узрокованих јаким ветром.